De Peilingwijzer combineert de peilingen voor de Tweede Kamer van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar.

donderdag 15 december 2011

Analyse 15 december 2012

De score voor de VVD liep erg uiteen tussen de Politieke Barometer van Synovate en Peil van Maurice de Hond, maar nu scoort de partij ongeveer even hoog in beide peilingen. De partij zou licht winnen ten opzichte van de verkiezingsuitslag (+2 op 33 zetels), maar dit verschil is niet statistisch significant. De overige grote partijen zijn behoorlijk stabiel ten opzichte van de verkiezingen in juni 2010: PvdA (-8 zetels) en CDA (-9 zetels) verliezen, PVV (+2 zetels) en SP (+7 zetels) winnen.

Bij de kleinere partijen doet vooral D66 het goed, al lijkt de partij haar top te hebben bereikt (+6 zetels t.o.v. de verkiezingen). GroenLinks herstelt zich de laatste tijd licht en staat nu op 8 (-2) zetels. De CU staat stabiel, net als de SGP. De Partij voor de Dieren doet het goed en wint een zetel ten opzichte van de verkiezingen. De vierde zetel die de partij krijgt toebedeeld in de Politieke Barometer is overigens zeer onzeker: in deze peiling wint de PVV een half procent, dat is ruim binnen de foutmarge. 50PLUS staat in de Pooling the Polls nog steeds op 1 zetel, maar lijkt wat terrein te verliezen.

De figuur geeft de verwachte percentages voor elke partij met 95% Bayesiaans betrouwbaarheidsinterval, tijdens de verkiezingen (meest lichte balk), een maand geleden (middelste balk) en op basis van de meest recente gegevens (meest donkere balk). Onder de figuur staan de bijbehorende zetelaantallen; in het zwart staat de meeste waarschijnlijke verwachting, in het grijs staan de hoogste en laagste verwachting (95% vertrouwen). De sterretjes geven aan dat het verschil tussen de meest recente peiling en de betreffende balk statistisch significant is.