De Peilingwijzer combineert de peilingen voor de Tweede Kamer van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar.

zondag 22 januari 2012

Analyse 22 januari 2012

De nieuwste peiling van Maurice de Hond zet de SP op één met 32 zetels. De Hond schat het percentage van de SP echter consequent hoger in dan TNS NIPO en de Politieke Barometer van Synovate. In het 'Pooling the polls' model staat de SP daarom op tussen de 26 en 29 zetels, waarschijnlijk 27. Dat is wel een significante toename ten opzichte van een maand geleden met 2 zetels. De VVD blijft vooralsnog de grootste partij met 32 zetels. 

De PVV is de verliezer van de afgelopen maand. De partij daalde van 25 naar 21, een verlies van maar liefst vier zetels. PvdA en CDA blijven vrijwel gelijk ten opzichte van vorige maand op respectievelijk 20 en 14 zetels.
Peilingen voor de vijf grootste partijen
De figuur geeft de verwachte percentages voor elke partij met 95% Bayesiaans betrouwbaarheidsinterval, tijdens de verkiezingen (meest lichte balk), een jaar geleden (middelste balk) en op basis van de meest recente gegevens (meest donkere balk). Onder de figuur staan de bijbehorende zetelaantallen; in het zwart staat de meeste waarschijnlijke verwachting, in het grijs staan de hoogste en laagste verwachting (95% vertrouwen). De sterretjes geven aan dat het verschil tussen de meest recente peiling en de betreffende balk statistisch significant is.


Bij de kleine partijen doet D66 nog steeds goed (16 zetels). GroenLinks en ChristenUnie lijken zich wat te herstellen ten opzichte van een maand geleden (+1 zetel), al is dat verschil niet statistisch significant.  
Peilingen voor de kleinere partijen

Schatting stemmenpercentage coalitiepartijen periode juni 2010 - januari 2012
De gekleurde stippen geven het percentage in de peilingen van 
Barometer (blauw), Peil (Rood) en TNS NIPO (groen).