De Peilingwijzer combineert de peilingen voor de Tweede Kamer van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar.

donderdag 26 januari 2012

Analyse 26 januari 2012: Stijging SP zet door

De SP won in de vandaag verschenen peiling van Synovate sterk: de socialisten stegen van 22 naar 29 zetels. Zo'n grote winst van één peiling op de volgende kwam bij Synovate het laatste voor toen Job Cohen het leiderschap van de PvdA overnam. Dat lijkt gezien de recente peilingen voor de PvdA alweer een hele tijd geleden.

In het 'Pooling the polls' model stijgt de SP nu naar 29 zetels, vier meer dan een maand geleden. De partij blijft (zeer waarschijnlijk) overigens kleiner dan de VVD (32 zetels).  De PVV verliest ten opzichte van afgelopen maand en staat nu op 21 zetels (-3). PvdA (20 zetels) en CDA (14 zetels) scoren stabiel, maar slecht.

Bij de kleinere partijen verandert er weinig ten opzichte van de vorige rapportage. D66 staat op winst ten opzichte van de laatste verkiezingen (+6 zetels), GroenLinks op verlies (-2) en de overige partijen behouden hun huidige zetelaantal. Nieuwkomer 50+ zou met 1 zetel in de Tweede Kamer komen.De figuur geeft de verwachte percentages voor elke partij met 95% Bayesiaans betrouwbaarheidsinterval, tijdens de verkiezingen (meest lichte balk), een jaar geleden (middelste balk) en op basis van de meest recente gegevens (meest donkere balk). Onder de figuur staan de bijbehorende zetelaantallen; in het zwart staat de meeste waarschijnlijke verwachting, in het grijs staan de hoogste en laagste verwachting (95% vertrouwen). De sterretjes geven aan dat het verschil tussen de meest recente peiling en de betreffende balk statistisch significant is.