De Peilingwijzer combineert de peilingen voor de Tweede Kamer van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar.

dinsdag 22 mei 2012

Cijfers 22 mei 2012

Verwachtingen
Deze site combineert de peilingen van Peil.nl, Synovate en TNS-NIPO tot één verwachting, af te lezen in onderstaande grafieken. Lees hier meer over de gebruikte methode.

De  figuren geven de verwachte percentages voor elke partij tijdens de verkiezingen (meest lichte balk), een maand geleden (middelste balk) en op basis van de meest recente gegevens (meest donkere balk). Onder de figuur staan de bijbehorende zetelaantallen; in het zwart staat de meeste waarschijnlijke verwachting, in het grijs staan de hoogste en laagste verwachting (95% vertrouwen). De sterretjes in de balken geven aan dat het verschil tussen de meest recente peiling en de betreffende balk statistisch significant is.

Opvallende ontwikkelingen in de laatste weken:
  • Van de bij het Lente/Kunduz/Begrotingsakkoord betrokken partijen wint alleen het CDA ten opzichte van een maand geleden. De VVD verliest, de overige partijen staan (vrijwel) gelijk ten opzichte van vorige maand. GroenLinks won aanvankelijk iets, maar zakte weer - de recente perikelen rondom de leiderschapsverkiezingen zullen daar vast aan bijgedragen hebben.
  • De PvdA heeft de afgelopen maand iets verloren, al is er de laatste weken weer een voorzichtig herstel te zien. 
  • De PVV wint weer en kruipt uit het dal waarin de partij in april was beland. De aanhoudende problemen rondom de Europese schuldencrisis zullen daarbij waarschijnlijk in het voordeel van de PVV werken (maar deze hypothese kunnen we niet aan deze cijfers toetsen).
  • De SP staat onveranderd op grote winst: nu 27 tot 30 zetels.Trend sinds 9 juni 2010