De Peilingwijzer combineert de peilingen voor de Tweede Kamer van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar.

woensdag 27 juni 2012

Aanvullende cijfers Peilingwijzer 27 juni 2012

Hieronder staan voor de geïnteresseerde lezer enkele aanvullende cijfers uit de Peilingwijzer van 27 juni 2012.

Alle partijen met peilingen
Onderstaande figuur (uitvergroten aanbevolen) bevat de schattingen in percentages (plus onzekerheidsmarge) per partij met daarin de inschattingen van de afzonderlijke peilingen als cirkels (P = Peil.nl (Maurice de Hond), N = TNS Nipo, B = De Politieke Barometer). Let op, want de schaalverdeling is per partij anders - daardoor lijkt het alsof de foutmarges bij de Piratenpartij veel groter zijn dan bij de VVD, maar het omgekeerde is het geval.Huiseffecten
De ingeschatte huiseffecten (zie 'methode' voor een omschrijving) van de partijen zijn hieronder weergegeven. Zo valt af te lezen dat de Politieke Barometer (Baro) het percentage van de VVD over de gehele geanalyseerde periode (sinds 9 juni 2010) gemiddeld genomen 1% hoger inschat dan de bureau's gemiddeld. Peil.nl van Maurice de Hond schat het percentage juist 1% lager in dan gemiddeld. TNS Nipo zit vrijwel op het gemiddelde van de bureau's. De stippellijnen geven de onzekerheid over het huiseffect aan. Merk op dat de huiseffecten per partij verschillen en dat er verschillende patronen zichtbaar zijn: soms staan TNS Nipo en Peil tegenover de Barometer (bijv. bij D66), andere keren staan de Barometer en TNS Nipo tegenover Peil (CDA) of Peil en de Barometer tegenover TNS Nipo (50+). 

N.B. Het model van de Peilingwijzer gaat er vanuit dat de huiseffecten optellen tot nul. Het kan zo zijn dat, bijvoorbeeld voor de VVD, de Barometer het bij het rechte eind heeft en de andere twee bureaus het percentage van de VVD onderschatten.