De Peilingwijzer combineert de peilingen voor de Tweede Kamer van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar.

zondag 3 juni 2012

Cijfers 3 juni 2012

Verwachtingen
Deze site combineert de peilingen van Peil.nl, Synovate en TNS-NIPO tot één verwachting, af te lezen in onderstaande grafieken. Dit valt te beschouwen als een wat ingewikkelde manier om het 'gemiddelde' van de beschikbare peilingen te berekenen; een 'poll of polls' of 'peiling der peilingen' dus. Lees hier meer over de gebruikte methode.

De figuren geven de verwachte percentages voor elke partij tijdens de verkiezingen (meest lichte balk), een maand geleden (middelste balk) en op basis van de meest recente gegevens (meest donkere balk). Onder de figuur staan de bijbehorende zetelaantallen; in het zwart staat de meeste waarschijnlijke verwachting, in het grijs staan de hoogste en laagste verwachting (95% vertrouwen). De sterretjes in de balken geven aan dat het verschil tussen de meest recente peiling en de betreffende balk statistisch significant is.

Belangrijkste ontwikkelingen
  • Er staan nu drie paren van partijen ongeveer op gelijke hoogte. SP en VVD staan beide op tussen de 26 en 30 zetels, PvdA en PVV op 20 tot 24 zetels en CDA en D66 op 14 tot 17 zetels. 
  • De conclusie dat de verkiezingen een tweestrijd tussen SP en VVD worden lijkt voorbarig gezien het feit dat PvdA en PVV niet ver van deze partijen verwijderd zijn.
  • De VVD laat in de voorbije weken een dalende trend zien, terwijl de PVV juist wat opkrabbelt.
  • De bij het lenteakkoord betrokken partijen staan gezamenlijk op 71 zetels volgens deze verwachting.Trends
De lijn geeft de trend sinds de verkiezingen van 9 juni 2010. Het gekleurde gebied geeft de (95% Bayesiaanse) betrouwbaarheidsinterval weer.