De Peilingwijzer combineert de peilingen voor de Tweede Kamer van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar.

woensdag 1 augustus 2012

Peilingwijzer 1 augustus 2012

Uit de nieuwste Peilingwijzer die vandaag is gepubliceerd is op de site van de NOS blijkt dat VVD en SP het beide goed blijven doen. Ze lijken baat te hebben bij de framing van de verkiezingsstrijd als een keuze tussen deze twee partijen.

Het volledige bericht staat op de site van de NOS; enkele aanvullende cijfers staan hieronder.


Alle partijen met peilingen
Onderstaande figuur (uitvergroten aanbevolen) bevat de schattingen in percentages (plus onzekerheidsmarge) per partij met daarin de inschattingen van de afzonderlijke peilingen als cirkels (P = Peil.nl (Maurice de Hond), N = TNS Nipo, B = De Politieke Barometer, S = De Stemming). Let op, want de schaalverdeling is per partij anders - daardoor lijkt het alsof de foutmarges bij de Piratenpartij veel groter zijn dan bij de VVD, maar het omgekeerde is het geval.


Huiseffecten
De ingeschatte huiseffecten (zie 'methode' voor een omschrijving) van de partijen zijn hieronder weergegeven. Zo valt af te lezen dat de Politieke Barometer (Baro) het percentage van de SP over de gehele geanalyseerde periode (sinds 9 juni 2010) gemiddeld genomen 2% lager inschat dan de bureau's gemiddeld. De Stemming van EenVandaag schat het percentage juist 1% hoger in dan gemiddeld. TNS Nipo zit vrijwel op het gemiddelde van de bureau's. De Hond (Peil.nl) zit tussen de laatste twee in. De stippellijnen geven de onzekerheid over het huiseffect aan. Merk op dat de huiseffecten per partij verschillen en dat er verschillende patronen zichtbaar zijn: soms staan TNS Nipo en Peil tegenover de Barometer en De Stemming (bijv. bij D66), andere keren staan de Barometer en TNS Nipo tegenover Peil en De Stemming (CDA) of Peil en de Barometer tegenover De Stemming (50+). 
N.B. Het model van de Peilingwijzer gaat er vanuit dat de huiseffecten optellen tot nul. Het kan zo zijn dat, bijvoorbeeld voor de SP, de Barometer het bij het rechte eind heeft en de andere bureaus het percentage van de SP overschatten.
 
 
Gegevens
De precieze percentages (inclusief 95% betrouwbaarheidsinterval) en zetelaantallen van de laatste Peilingwijzer staan hier.