De Peilingwijzer combineert de peilingen voor de Tweede Kamer van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar.

woensdag 15 augustus 2012

Peilingwijzer 15 augustus 2012

Percentages Peilingwijzer 15/8
De Peilingwijzer van 15 augustus, waarin de in de afgelopen week verschenen peilingen van De Politieke Barometer, Peil en TNS Nipo zijn opgenomen, bevestigt het beeld dat we al enige tijd zien: SP en VVD aan kop en stijgend, de PvdA en de PVV dalend. In de meest recente peiling van TNS Nipo was te zien dat de SP iets moest inleveren en de VVD wat meer won, maar dat werkt nog niet sterk door in de 'gemiddelde' schatting van de Peilingwijzer; het kan immers een goed een gevolg zijn van onzekerheden als gevolg van de steekproeftrekking.

Het volledige bericht staat zoals gebruikelijk op de site van de NOS, hieronder staan enkele aanvullende gegevens.

Alle partijen met peilingen
Onderstaande figuur (uitvergroten aanbevolen) bevat de schattingen in percentages (plus onzekerheidsmarge) per partij met daarin de inschattingen van de afzonderlijke peilingen als cirkels (P = Peil.nl (Maurice de Hond), N = TNS Nipo, B = De Politieke Barometer, S = De Stemming). Let op, want de schaalverdeling is per partij anders - daardoor lijkt het alsof de foutmarges bij de Piratenpartij veel groter zijn dan bij de VVD, maar het omgekeerde is het geval.


Gegevens
De precieze percentages (inclusief 95% betrouwbaarheidsinterval) en zetelaantallen van de laatste Peilingwijzer staan hier.

Kleurenschema
Het kleurenschema van de grafieken van de Peilingwijzer is op verzoek van de NOS aangepast aan de door hen gebruikte kleuren.