De Peilingwijzer combineert de peilingen voor de Tweede Kamer van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar.

dinsdag 4 september 2012

Peilingwijzer 4 september 2012

Peilingwijzer 4 september 2012 (Percentages)
De Peilingwijzer van 4 september, waarin onder andere de nieuwste peilingen van Peil.nl en Ipsos Synovate zijn verwerkt, laat zien dat de stijging van de PvdA zich doorzet. Het volledige bericht staat bij de NOS, hier enkele aanvullende gegevens en analyse.


PvdA of SP het grootste?
In de nieuwste peiling van Synovate/Politieke Barometer staat de PvdA nu hoger dan de SP. In de peilingwijzer is dat niet het geval. Dat heeft allereerst te maken met het feit dat Synovate de PvdA altijd zo'n 2% (= 3 zetels) hoger inschat dan het gemiddelde van de peilingbureaus. Als de PvdA in een peiling van de Barometer dus op 30 zetels staat, gaat de Peilingwijzer er vanuit dat het echte aantal zetels ongeveer 27 is. Daarnaast is dit de eerste recente peiling waarin de PvdA de SP voorbij gaat. Het zou goed kunnen dat er in deze steekproef 'toevallig' bovengemiddeld veel PvdA'ers zaten. Als er meer peilingen beschikbaar komen, zal duidelijk worden of de Barometer van 3 september een uitschieter was, of dat de PvdA echt nog sneller stijgt dan we eerder dachten.

Figuur: Huiseffecten (inschatting per 4/9/2012) Leesvoorbeeld: Politieke Barometer (Baro) schat het percentage van de SP over de gehele geanalyseerde periode (sinds 9 juni 2010) gemiddeld genomen 2% lager in dan de bureau's gemiddeld. De Stemming van EenVandaag schat het percentage juist ruim 1% hoger in dan gemiddeld. TNS Nipo zit vrijwel op het gemiddelde van de bureau's. De Hond (Peil.nl) zit tussen de laatste twee in. De stippellijnen geven de onzekerheid over het huiseffect aan.

Alle partijen met peilingen
Onderstaande figuur (uitvergroten aanbevolen) bevat de schattingen in percentages (plus onzekerheidsmarge) per partij met daarin de inschattingen van de afzonderlijke peilingen als cirkels (P = Peil.nl (Maurice de Hond), N = TNS Nipo, B = De Politieke Barometer, S = De Stemming). Let op, want de schaalverdeling is per partij anders - daardoor lijkt het alsof de foutmarges bij de Piratenpartij veel groter zijn dan bij de VVD, maar het omgekeerde is het geval.NOS Journaal
Voor alle duidelijkheid: de 'tussentijdse' Peilingwijzer die gisteren in het NOS Journaal werd gebruikt, bevatte nog niet de nieuwste peiling van de Politieke Barometer. De vandaag gepresenteerde cijfers wel.

Gegevens
De precieze percentages (inclusief 95% betrouwbaarheidsinterval) en zetelaantallen van de laatste Peilingwijzer staan hier.