De Peilingwijzer combineert de peilingen voor de Tweede Kamer van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar.

donderdag 21 februari 2013

Peilingwijzer februari 2013: 50PLUS in de lift

Als er nu gestemd zou mogen worden, zou 50PLUS waarschijnlijk een grote verkiezingswinst behalen. Dat blijkt uit de nieuwste Peilingwijzer, een soort gewogen gemiddelde van de peilingen. Bij de verkiezingen in september haalde de partij van Henk Krol en Jan Nagel twee zetels, nu zouden de ouderen op 13 tot 19 zetels kunnen rekenen. De partij stond al langere tijd op winst, maar sinds eind januari is de groei versneld.

Tegenover de winst van 50PLUS staan verliezen voor de coalitiepartijen. De PvdA leek zich in januari nog te stabiliseren rond de 27 zetels, maar zakt nu verder weg naar 21 tot 27 zetels. De VVD weet zich niet te herstellen van de snelle achteruitgang na de presentatie van het regeerakkoord. De liberalen staan nu op 23 tot 31 zetels.

Ontwikkeling partijvoorkeuren sinds de verkiezingen van 2012
Schattingen Peilingwijzer (95% foutmarge lichtgedrukt).

Achter de coalitiepartijen staan de SP met 18 tot 22 zetels en de PVV met 17 tot 21. D66 (13-17 zetels) en het CDA (12-16) volgen daarachter. De kleinere partijen staan redelijk stabiel. De ChristenUnie staat op 5 tot 7 zetels, GroenLinks SGP en PvdD op 2 tot 4.

Doordat de schattingen van de verschillende peilingbureaus voor sommige partijen sterk uiteenlopen en omdat er buiten verkiezingstijd minder frequent wordt gepeild, is de onzekerheidsmarge van de Peilingwijzer momenteel relatief groot (+- 4 zetels voor de VVD, +-3 zetels voor de PvdA). De zogenaamde huiseffecten van de verschillende partijen zijn groot: de Politieke Barometer van Ipsos Synovate schat de VVD gemiddeld genomen 3% hoger in dan andere bureaus, terwijl Peil.nl van Maurice de Hond juist PVV en SP hogere scores toekent dan collega-peilers.

Huiseffecten Peilingwijzer september 2012-februari 2013

Over de Peilingwijzer
De Peilingwijzer wordt gemaakt door peilingen van de Politieke Barometer (Ipsos Synovate), De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond) en TNS-NIPO samen te voegen tot een zogenaamde 'Pooling the Polls' model. De gebruikte methode staat hier beschreven. De Peilingwijzer wordt samengesteld door Tom Louwerse, politicoloog aan de Universiteit Leiden.

Cijfers
De cijfers van de Peilingwijzer van 20 februari zijn hier te downloaden. Daarnaast is het verloop van de kiezerssteun sinds de vorige verkiezingen (in procenten) beschikbaar.