De Peilingwijzer combineert de peilingen voor de Tweede Kamer van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar.

vrijdag 1 november 2013

Peilingwijzer: PVV verliest licht, maar blijft grootste

Sinds half september is de opmars van de PVV in de peilingen tot stilstand gekomen; sindsdien verloor de partij zo’n 3 zetels in de Peilingwijzer en komt nu uit op 26 tot 30 zetels. D66 laat juist een versnelde groei zien sinds Prinsjesdag en staat nu op 19 tot 23 zetels. Ook PvdA en ChristenUnie wisten in de laatste anderhalve maand te groeien in de peilingen.

De lijnen aan de bovenkant van elke staaf geven de 95% onzekerheidsmarge aan (in zetels).Ondanks haar verlies, blijft de PVV de grootste partij in de Peilingwijzer, die alle peilingen samenvoegt tot één schatting van de politieke krachtsverhoudingen. VVD, D66 en SP volgen daarachter, met een zetelaantal tussen de 19 en 25 zetels. PvdA en CDA staan respectievelijk op zo’n 15 tot 19 zetels en 13 tot 15 zetels. De PvdA liet afgelopen maand een licht herstel zien, hoewel de partij nog steeds op een flink verlies staat ten opzichte van de verkiezingen van vorig jaar. Het CDA leek een kleine opleving mee te maken in september, maar zakte daarna weer wat weg; overigens gaat het hier om zulke kleine bewegingen dat ze (net) binnen de foutmarge van de Peilingwijzer vallen.

Peilingwijzer: januari-oktober 2013
De grafiek geeft de percentages per partij over tijd heen; het licht gekleurde gebiedt geeft de 95% onzekerheidsmarge aan.


De grote verliezer van de afgelopen maand was 50PLUS. Direct na het vertrek van Krol duikelde de partij in de peilingen. De partij zou nu op zo’n 4 tot 8 zetels kunnen rekenen. Dat is een winst ten opzichte van het huidige zetelaantal van 2, maar het is toch een stuk minder dan de ruim 10 zetels die eerder in het verschiet leken te liggen.

Bij de kleinere partijen is een kleine winst te zien voor de ChristenUnie sinds Prinsjesdag (nu 6 tot 8 zetels). GroenLinks boekte de afgelopen maanden een zeer lichte winst, maar blijft op een voor de partij lage score van 4 tot 6 zetels staan. In de score van de SGP en de PvdD veranderde de afgelopen tijd weinig; de partijen scoren licht beter dan hun huidige zetelaantal.Over de Peilingwijzer
De Peilingwijzer is een soort gewogen gemiddelde van de peilingen van vier grote opiniepeilers. Hierbij wordt rekening gehouden met de foutmarges van de peilingen en systematische afwijkingen. De Peilingwijzer gaat er vanuit dat de laatste afwijkingen gemiddeld genomen op 0 uitkomen en geeft daarmee een soort gemiddelde van de peilingen weer. De onzekerheid van de schattingen in de Peilingwijzer is het gevolg van de foutmarges van de peilingen en de verschillen tussen de peilingen. Meer over de gebruikte methode staat op de website van de Peilingwijzer. Op deze website wordt de Peilingwijzer ook meerdere malen per maand bijgewerkt met de nieuwste cijfers.