De Peilingwijzer combineert de peilingen voor de Tweede Kamer van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar.

dinsdag 17 december 2013

Peilingwijzer december 2013: Alle oppositiepartijen op winst

Alle in de Tweede Kamerverkiezingen vertegenwoordigde oppositiepartijen staan momenteel in de peilingen op winst. De regeringspartijen staan beide op een stevig verlies. De PVV is de grootste stijger; bij de laatste verkiezingen haalde de partij 15 zetels, nu staat ze in de Peilingwijzer op 25-29 zetels. Ook D66 (19-23 zetels) en de SP (20-24) staan op een grote winst.De Peilingwijzer neemt alle gepubliceerde peilingen samen en komt zo tot één inschatting van de electorale steun voor de Nederlandse politieke partijen. De resultaten van de Peilingwijzer worden met een bandbreedte gepresenteerd, vanwege de statistische onzekerheid die in alle peilingen besloten ligt.

De PvdA en VVD verliezen in alle peilingen. De PvdA verliest ten opzichte van de verkiezingen zo'n 14%, wat een neergang betekent van 38 zetels naar 14-18 zetels. In het laatste jaar verloor de PvdA sterk (-7.4%) terwijl coalitiepartner VVD ongeveer gelijk bleef. De liberalen verloren kort naar de verkiezingen echter al sterk en dalen daardoor van 41 zetels nu naar 21-25 in de laatste Peilingwijzer.


Winst en verlies in procentpunten
Groene vakjes geven een significante stijging aan; rode vakjes een significante daling.  Grijze cijfers betekenen dat er geen significant verschil was tussen de betreffende Peilingwijzer en de meest recente. Zo is geen van de veranderingen t.o.v. vorige week statistisch significant.

Ten opzichte van een jaar geleden lijken vooral PVV en D66 goede zaken te hebben gedaan. Ook GroenLinks lijkt de stijgende lijn weer te pakken te hebben en staat nu zo'n 1.6% hoger dan een jaar geleden (4-6 zetels). ChristenUnie en Partij voor de Dieren laten kleine winsten zien ten opzichte van december 2012. Oppositiepartij 50PLUS moet juist wat terrein prijsgeven, zeker ten opzichte van het hoogtepunt van maart dit jaar.

In de laatste maand is het electorale landschap niet erg sterk veranderd. Alleen D66 moet iets van haar forse winst inleveren (-1% t.o.v. één maand geleden). Overige verschillen vallen binnen de foutmarge. Wel laten de cijfers zien dat de PVV, die vanaf eind augustus de grootste was in de peilingen, sinds eind oktober weer terrein heeft verloren. Momenteel is de partij van Wilders nog net groter dan de VVD, maar het verschil is geslonken tot 4 zetels.


Ontwikkeling politieke voorkeur sinds verkiezingen 2012
Hieronder staat de ontwikkeling van de voorkeuren volgens de Peilingwijzer sinds de verkiezingen van 2012 (in percentages).

Laat partijen zien: