De Peilingwijzer combineert de peilingen voor de Tweede Kamer van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar.

zondag 12 februari 2017

Peilingwijzer, update 12 februari 2017


In deze update is de nieuwste peiling van Peil.nl verwerkt.

De PVV blijft groter dan de VVD (verschil is 2,4%, 95% onzekerheidsmarge: [0,4%; 4,3%]). PVV en VVD blijven zonder twijfel de grootste twee partijen in de peilingen.

Er zijn drie partijen die momenteel de derde of vierde grootste partij kunnen zijn: CDA, D66 en GroenLinks. CDA en D66 staan op een vrijwel exacte gelijke positie, zelfs in de puntschatting (verschil 0,1%, 95% onzekerheidsmarge: [-1%,1,2%]). CDA en D66 zijn niet statistisch significant groter dan GroenLinks (verschil D66-GL: 0,5%, 95% onzekerheidsmarge [-0,7%, 1,7%]), maar wel significant groter dan de SP (verschil D66-SP: 1,4%, 95% onzekerheidsmarge [0,3%, 2,6%]). Het verschil tussen GroenLinks en SP is overigens (net) niet statistisch significant (verschil: 0,9%, 95% onzekerheidsmarge: [-0,2%,1,9%]). Het zou dus kunnen dat de SP (net) iets groter is dan GroenLinks en daarmee de vijfde positie zou innemen, maar de kans dat de SP hoger dan D66 staat en (daarmee) op de vierde plek, is slechts 1% en valt daarmee buiten de onzekerheidsmarge.

Er zijn de afgelopen week niet zoveel peilingen verschenen, waardoor de onzekerheidsmarges nu iets groter zijn dan vorige week. Omdat de puntschattingen nauwelijks zijn veranderd, heeft dat niet zoveel invloed op de bovenstaande conclusies (het enige verschil is dat het verschil tussen SP en GroenLinks in de op 8 februari gepubliceerde Peilingwijzer net wél significant was). Ook afgelopen woensdag lag GroenLinks 0,5% achter D66 en ook toen was dat verschil niet statistisch significant.