De Peilingwijzer combineert de peilingen voor de Tweede Kamer van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar.

maandag 13 maart 2017

Peilingwijzer, update 13 maart 2017In deze update zijn de vandaag verschenen peilingen van EenVandaag, I&O Research en Peil.nl meegenomen. De peilingen van EenVandaag en Peil.nl zijn na de gebeurtenissen van zaterdagavond gehouden. Bij Peil.nl stijgen VVD en PVV (3 en 2 zetels respectievelijk), terwijl ze bij EenVandaag stabiel blijven. Dat leidt ertoe dat er in de Peilingwijzer slechts een zeer kleine opwaartse beweging voor deze partijen te zien is, die bovendien ruim binnen de foutmarge valt. Dat wil niet zeggen dat de gebeurtenissen geen electoraal effect hebben: het is goed mogelijk dat ze een beperkt positief effect hebben voor deze partijen, maar we hebben nog niet genoeg informatie om dat met zekerheid te stellen (maar geen effect of een klein negatief effect zijn ook niet uit te sluiten). Bovendien is de kwestie nog steeds in het nieuws en zou dus voor electorale verschuivingen kunnen blijven zorgen.

Aangezien de Piratenpartij nu in twee peilingen (weer) een zetel haalt, wordt deze partij nu ook meegenomen in de Peilingwijzer (de lijn begint op 1 januari 2017 op nul en vanaf 16 januari worden de peilingen van deze partij meegenomen; vanaf dat moment paste I&O Research zijn methode aan en begon dus een nieuwe 'huiseffectperiode'). De Piratenpartij (PP) haalt op dit moment 0,5% (marge: 0,3% tot 0,7%) in de Peilingwijzer, dus niet genoeg voor een zetel (marge: 0-1 zetel). 

Alle cijfers >>

Lees ook: Wat elke peilinggebruiker moet weten over onzekerheidsmarges >>
Kijk ook: Kun je peilingen eigenlijk wel serieus nemen? College bij de Universiteit van Nederland door politicoloog Tom Louwerse (Universiteit Leiden) de maker van de Peilingwijzer >>