De Peilingwijzer combineert de peilingen voor de Tweede Kamer van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar.

donderdag 16 februari 2017

zondag 12 februari 2017

Peilingwijzer, update 12 februari 2017


In deze update is de nieuwste peiling van Peil.nl verwerkt.

De PVV blijft groter dan de VVD (verschil is 2,4%, 95% onzekerheidsmarge: [0,4%; 4,3%]). PVV en VVD blijven zonder twijfel de grootste twee partijen in de peilingen.

Er zijn drie partijen die momenteel de derde of vierde grootste partij kunnen zijn: CDA, D66 en GroenLinks. CDA en D66 staan op een vrijwel exacte gelijke positie, zelfs in de puntschatting (verschil 0,1%, 95% onzekerheidsmarge: [-1%,1,2%]). CDA en D66 zijn niet statistisch significant groter dan GroenLinks (verschil D66-GL: 0,5%, 95% onzekerheidsmarge [-0,7%, 1,7%]), maar wel significant groter dan de SP (verschil D66-SP: 1,4%, 95% onzekerheidsmarge [0,3%, 2,6%]). Het verschil tussen GroenLinks en SP is overigens (net) niet statistisch significant (verschil: 0,9%, 95% onzekerheidsmarge: [-0,2%,1,9%]). Het zou dus kunnen dat de SP (net) iets groter is dan GroenLinks en daarmee de vijfde positie zou innemen, maar de kans dat de SP hoger dan D66 staat en (daarmee) op de vierde plek, is slechts 1% en valt daarmee buiten de onzekerheidsmarge.

Er zijn de afgelopen week niet zoveel peilingen verschenen, waardoor de onzekerheidsmarges nu iets groter zijn dan vorige week. Omdat de puntschattingen nauwelijks zijn veranderd, heeft dat niet zoveel invloed op de bovenstaande conclusies (het enige verschil is dat het verschil tussen SP en GroenLinks in de op 8 februari gepubliceerde Peilingwijzer net wél significant was). Ook afgelopen woensdag lag GroenLinks 0,5% achter D66 en ook toen was dat verschil niet statistisch significant.

woensdag 8 februari 2017

zondag 5 februari 2017

Peilingwijzer, update 5 februari 2017


Bij het berekenen van de zetelaantallen wordt nu rekening gehouden met de lijstverbindingen van PvdA/GroenLinks en ChristenUnie/SGP. Dit geldt ook voor de historische zetelaantallen in de 'trends' grafiek, zodat deze vergelijkbaar zijn. De geschatte percentages veranderen hierdoor vanzelfsprekend niet.

donderdag 2 februari 2017

Peilingwijzer, update 2 februari 2017


Deze update bevat nieuwe peilingen van I&O Research en de Politieke Barometer.

Er zijn twee technische aanpassingen:
  • Forum voor Democratie haalde vandaag voor de tweede keer een zetel in de peiling van I&O Research. Omdat de partij ook al een aantal weken één zetel haalt in de peiling van Peil.nl voldoet deze aan de criteria voor opname in de Peilingwijzer. De partij is nu dus toegevoegd, waarbij de historische data sinds 1 september 2017 wordt meegewogen.
  • I&O Research kondigde vandaag aan zijn wegingsmethode aan te passen. Het bureau weegt niet langer op (zelfgerapporteerd) stemgedrag in 2012. Dit heeft tot gevolg dat met name de score voor de PvdA beduidend omlaag gaat bij dit bureau. Daarmee gaat de assumptie dat de huiseffecten (structurele verschillen tussen peilers) stabiel zijn niet langer op. Daarom werkt de Peilingwijzer met een nieuwe 'huiseffectperiode' vanaf 16 januari 2017 (de dag nadat de vorige I&O Research peiling is gehouden). Dit heeft als gevolg dat de huiseffecten vanaf die dag weer 'gereset' worden. Bijkomend voordeel is dat we peiler LISS ook vanaf de tweede helft van januari meenemen en dat de nieuwe huiseffectperiode dus ook de overgang van vijf naar zes peilers in de Peilingwijzer omvat. Op korte termijn zijn de schattingen van de huiseffecten sinds 16 januari 2017 nog wat onzeker, omdat de meeste bureaus sindsdien nog maar één of twee keer peilden. Die schattingen zullen de komende tijd weer preciezer worden. Er is geen groot effect op de schattingen van de partijscores (een klein effect op de foutmarges, die iets groter zijn vanwege de extra onzekerheid over de huiseffecten). Alleen de PvdA scoort duidelijk wat lager in de laatste Peilingwijzer, aangezien één van de zes peilers de partij nu vijf zetels lager heeft staan.