De Peilingwijzer combineert de peilingen voor de Tweede Kamer van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar.

woensdag 1 mei 2019

Peilingwijzer, update 1 mei 2019In deze eerste Peilingwijzer na de Provinciale Statenverkiezingen zien we vrij forse verschuivingen voor drie partijen in de laatste twee maanden, in lijn met hun prestaties bij die verkiezingen. FvD wint fors en staat nu met 21-27 zetels op vergelijkbare hoogte als de VVD met 24-28 (het verschil tussen deze partijen valt binnen de onzekerheidsmarge van de Peilingwijzer). PVV (nu 11-15 zetels) en SP  (8-12 zetels) verliezen.

De peilingen van bureau Peil.nl kunnen helaas niet langer worden meegenomen in de Peilingwijzer, omdat de betrokken peiler (forse) betalingen eist voor het gebruik van zijn (gepubliceerde) data en dreigt met een rechtszaak om dat eventueel af te dwingen.

Lees de volledige toelichting op deze cijfers op NOS.nl>>
 

Twee technische opmerkingen: op het moment van publicatie waren van de Ipsos/EenVandaag peilingen van maart en april alleen de zetelaantallen beschikbaar (nog niet de percentages op één decimaal afgerond, die bureau Ipsos zelf  meestal één dag later publiceert). En omdat we van 4 naar 3 peilers zijn gegaan (en er bovendien verkiezingen zijn geweest die eventueel kunnen resulteren in een iets andere onderzoeksaanpak van peilers), zijn de geschatte 'huiseffecten' vanaf de verkiezingsdatum weer opnieuw begonnen, dus voor de peilingen van na 20 maart gaan we er vanuit dat het gemiddelde huiseffect van de drie opgenomen peilers (I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar) gelijk is aan 0. Omdat elk van die peilers nog maar één keer heeft gepeild na die datum, zijn de schattingen van de huiseffecten nu nog vrij onzeker, maar die zal weer nauwkeuriger worden naar gelang er meer peilingen verschijnen.