Peilingwijzer update 20 juli 2023: PvdA/GL gezamenlijk in de top

Auteur

Tom Louwerse

Publicatiedatum

20 juli 2023

In deze update van de Peilingwijzer (o.b.v. peilingen van I&O Research en Ipsos/EenVandaag) wordt PvdA/GroenLinks (PvdA/GL) voor het eerst als gezamenlijke lijst meegenomen. Deze partijen hebben immers aangegeven samen mee te gaan doen; bovendien rapporteren de bureaus (I&O Research en Ipsos/EenVandaag) deze partij nu of straks ook als één partij. In de historische data t/m de vorige verkiezingen nemen we de steun voor PvdA/GL nu ook steeds gezamenlijk mee, om de beste inschatting van de trends in hun steun te kunnen geven.

PvdA/GL komt in deze Peilingwijzer uit op tussen de 14% en 16%, wat zich vertaalt in 23 tot 27 zetels. Dat is maar zeer nipt achter de VVD die nu op 16% tot 18% staat (26 tot 30 zetels). Daarachter volgt de BBB, met 12% tot 14%, nu 19 tot 23 zetels.

Aangezien er nog slechts één peiling van de aangesloten bureaus is verschenen na de val van het kabinet, kan het zijn dat deze cijfers nog wat aan de voorzichtige kant zijn aangaande de kiezersreactie op de gebeurtenissen van de afgelopen weken. Als er meer peilingen beschikbaar komen, zal ook dat beeld duidelijker worden. Overigens heeft bij I&O Research 28 procent van de kiezers nog geen partijvoorkeur en weet nog eens 56% nog niet zeker op welke partij zij stemt. Er is dus nog veel onzekerheid.

Peilingwijzer, op basis van peilingen van I&O Research en Ipsos/EenVandaag


Meest recente schatting van de Peilingwijzer met boven- en ondergrens van de onzekerheidsmarge.


Laatst bijgewerkt: 20-07-2023. Publicatiedatum meest recente peiling: 20-07-2023 (start veldwerk: 14-07, einde veldwerk: 17-07, midden veldwerk: 16-07).

Over de Peilingwijzer

De Peilingwijzer combineert de bestaande zetelpeilingen van I&O Research en Ipsos/EenVandaag tot één inschatting van de stemintenties van kiezers. De meest recente peiling die in deze Peilingwijzer is verwerkt, werd gehouden tussen 14-07 en 17-07 en geeft dus een beeld van de kiezersvoorkeuren in die periode.

U kunt op deze website meer lezen over de gebruikte methode en veel gestelde vragen.