Peilingwijzer update 25 oktober 2023

Auteur

Tom Louwerse

Publicatiedatum

26 oktober 2023

In deze update van de Peilingwijzer is de nieuwste peiling van I&O Research toegevoegd. De verhoudingen tussen politieke partijen blijven grofweg hetzelfde, met VVD, NSC en GroenLinks-PvdA op vergelijkbare hoogte, met PVV en BBB op enige afstand daarachter.

Op 26 oktober verscheen bij de NOS een toelichting op de meest recente cijfers.

Correctie: in een eerdere versie waren voor Ipsos percentages van hun voorafgaande peiling gebruikt in de berekening. Omdat de veranderingen klein waren, was dit eerder niet opgevallen. Dit is nu hersteld. Het beeld verandert niet substantieel, maar hier en daar kan het net een zetel uitmaken (één minder voor D66, één meer voor NSC). Mijn excuses voor deze onvolkomendheid.

Peilingwijzer, op basis van peilingen van I&O Research en Ipsos/EenVandaag


Meest recente schatting van de Peilingwijzer met boven- en ondergrens van de onzekerheidsmarge.


Laatst bijgewerkt: 26-10-2023. Publicatiedatum meest recente peiling: 25-10-2023 (start veldwerk: 22-10, einde veldwerk: 24-10, midden veldwerk: 23-10).

Over de Peilingwijzer

De Peilingwijzer combineert de bestaande zetelpeilingen van I&O Research en Ipsos/EenVandaag tot één inschatting van de stemintenties van kiezers. De meest recente peiling die in deze Peilingwijzer is verwerkt, werd gehouden tussen 22-10 en 24-10 en geeft dus een beeld van de kiezersvoorkeuren in die periode.

U kunt op deze website meer lezen over de gebruikte methode en veel gestelde vragen.