Peilingwijzer update 15 november 2023

Auteur

Tom Louwerse

Publicatiedatum

15 november 2023

In deze update van de Peilingwijzer is de nieuwste peiling van I&O Research toegevoegd. De Peilingwijzer combineert de zetelpeilingen van I&O Research en Ipsos.

De VVD staat nu op 26 tot 30 zetels, op gelijke hoogte met NSC dat 24 tot 28 zetels scoort. GroenLinks-PvdA staat daar iets achter met 21 tot 25 zetels. Schommelingen die we in sommige individuele peilingen zien, leiden in de Peilingwijzer niet tot statistisch significante verschuivingen, omdat de patronen niet bij beide opgenomen bureaus terug te zien zijn.

Ook voor de andere partijen, waarvan de meest recente score hieronder staat, blijft het beeld gelijk aan vorige week (enige verschillen vallen binnen de onzekerheidsmarge).

Begin volgende week verwachten we de slotpeilingen van zowel Ipsos/EenVandaag als I&O Research, die verwerkt zullen worden in de laatste update voor de verkiezingen, die wordt gepubliceerd op dinsdagavond 21 november.

Peilingwijzer, op basis van peilingen van I&O Research en Ipsos/EenVandaag


Meest recente schatting van de Peilingwijzer met boven- en ondergrens van de onzekerheidsmarge.


Laatst bijgewerkt: 15-11-2023. Publicatiedatum meest recente peiling: 15-11-2023 (start veldwerk: 12-11, einde veldwerk: 14-11, midden veldwerk: 13-11).

Over de Peilingwijzer

De Peilingwijzer combineert de bestaande zetelpeilingen van I&O Research en Ipsos/EenVandaag tot één inschatting van de stemintenties van kiezers. De meest recente peiling die in deze Peilingwijzer is verwerkt, werd gehouden tussen 12-11 en 14-11 en geeft dus een beeld van de kiezersvoorkeuren in die periode.

U kunt op deze website meer lezen over de gebruikte methode en veel gestelde vragen.