Peilingwijzer update 20 november 2023

Auteur

Tom Louwerse

Publicatiedatum

20 november 2023

In deze update van de Peilingwijzer is de nieuwste peiling van I&O Research toegevoegd. De Peilingwijzer combineert de zetelpeilingen van I&O Research en Ipsos.

In deze update zien we diverse verschuivingen: winst voor de PVV, die nu op 22 tot 28 zetels staat, en verlies voor NSC die nu op 19 tot 25 zetels staat. De VVD blijft op 26 tot 30 zetels, terwijl GroenLinks-PvdA op 21 tot 25 zetels staat. Voor die laatste partij geldt dat bij I&O Research winst te zien is, maar omdat dit bureau GL-PvdA in de afgelopen campagne vaker hoger had dan Ipsos (een zogenoemd ‘huiseffect’), zien we dat in de Peilingwijzer (nog) niet terug - voor een goed beeld is het dan belangrijk om ook de nieuwste cijfers van Ipsos/EenVandaag af te wachten die morgen verschijnen.

In deze update van de Peilingwijzer is rekening gehouden met het feit dat in de laatste weken van de campagne de scores van partijen vaak sneller verschuiven dan buiten campagnetijd. Dat geldt niet voor elke partij (bijv. SGP), maar veel kiezers maken in de laatste weken hun definitieve keuze en dat kan leiden tot meer en snellere verschuivingen tussen partijen dan normaal, waar in het model rekening wordt gehouden op dezelfde manier als op het moment van toetreding van NSC tot het partijstelsel: het model geeft meer ruimte aan de steun voor partijen om te stijgen of dalen dan in normale situaties - in de praktijk komt dit er op neer dat de Peilingwijzer iets sneller en meer zal meebewegen met peilingen dan buiten campagnetijd (replicatiecode is hier beschikbaar). Dat gaat wel gepaard met een grotere onzekerheidsmarge voor de partijen die snel stijgen en dalen (PVV en NSC). De stijging van de PVV en de daling van NSC is ook statistisch significant als we geen rekening mee zouden houden met de snellere ontwikkelingen in de campagnetijd.

Morgen verschijnen de slotpeilingen van I&O Research en Ipsos/EenVandaag, op basis waarvan een laatste update van de Peilingwijzer voor de verkiezingen volgt.

Peilingwijzer, op basis van peilingen van I&O Research en Ipsos/EenVandaag


Meest recente schatting van de Peilingwijzer met boven- en ondergrens van de onzekerheidsmarge.


Laatst bijgewerkt: 20-11-2023. Publicatiedatum meest recente peiling: 20-11-2023 (start veldwerk: 17-11, einde veldwerk: 20-11, midden veldwerk: 19-11).

Over de Peilingwijzer

De Peilingwijzer combineert de bestaande zetelpeilingen van I&O Research en Ipsos/EenVandaag tot één inschatting van de stemintenties van kiezers. De meest recente peiling die in deze Peilingwijzer is verwerkt, werd gehouden tussen 17-11 en 20-11 en geeft dus een beeld van de kiezersvoorkeuren in die periode.

U kunt op deze website meer lezen over de gebruikte methode en veel gestelde vragen.